ONTDEK DE GROTE MARKT VAN BRUSSEL, DE KONINKLIJKE GALERIJEN EN ONZE OMGEVING

Attracties

Ontdek het historisch centrum van Brussel

VOOR AF NA UW BEZOEK

GROTE MARKT BRUSSEL

De Grote Markt is de centrale plaats van Brussel. Wereldwijd gekend voor zijn rijkheid aan ornamenten, huizen van de oude maatschappijen, het stadhuis en het Koningshuis.

De Grote Markt wordt algemeen beschouwd als één van de mooiste pleinen van de wereld en prijkt dan ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO sinds 1998.

SINT MICHIELS-EN-SINT GOEDELE KATHEDRAAL

De Sint-Michiels en Sint-Goedele kathedraal is de kathedraal van Brussel en ligt vlakbij het Centraal station. Sint-Goedele is de patrones van Brussel.

Het indrukwekkende bouwwerk herbergt ook een ondergrondse archeologische site die sinds 1991 ook toegankelijk is voor het publiek. Je bezoekt er de fundamenten van dit magnifieke gotische gebouw uit de 13e eeuw.

KONINKLIJKE MUNTSCHOUWBURG

De Koninklijke Muntschouwburg is een concertzaal voor opera, ballet en klassieke muziek. Ze is gesitueerd aan het Muntplein. Het eerste gebouw werd gebouwd in 1700 door Gio Paolo Bombarda en verwierf faam als één van de mooiste theaters van de 18e eeuw. In de 19e eeuw werd een nieuw gebouw achter het bouwvallig geworden gebouw geconstrueerd. Nadat dit door een brand volledig verwoest raakte, werd het in 1855 wederopgebouwd onder leiding van architect Joseph Poelaert. Dit gebouw speelde een belangrijke rol in de onafhankelijkheidsstrijd van België.

ILOT SACRÉ (Heilig Eilandje)

Het Îlot Sacré of heilig eilandje is één van de bekendste buurten van Brussel.

Gesitueerd in het noordwesten van de Grote Markt, kwam het Îlot Sacré tot stand ten gevolge van een Koninklijk Besluit ter bescherming van de aangrenzende straten en zijn historische gevels tegen een oprukkende urbanisatie en modernisering. In het centrum van het Îlot Sacré ontdekt u de echte Brusselse cultuur met zijn smalle straatjes, het poppentheater van Toone, Jeanneke-Pis in de doodlopende Getrouwheidsgang.

KONINKLIJKE SINT-HUBERTUSGALLERIJEN

Vlakbij de Grote Markt herbergen de Koninginnegalerij, de Koningsgalerij en de Prinsengalerij talloze luxeboetieks, juweliers en horlogezaken, chocoladewinkels, allerlei restaurants, het Koninklijk Theater en de Vaudeville. Elk jaar komen er meer dan 6 miljoen bezoekers naar de galerijen. De galerijen zijn met glas overdekt en beschermen de bezoekers tegen elk weertype.

STRIPMUSEUM

Het Stripmuseum is voor al wie Brussel bezoekt een ‘must’ in het hartje van de stad. Al meer dan 25 jaar richt het museum de spots op de auteurs en de helden van de Negende Kunst.

Aan de hand van permanente tentoonstellingen – die regelmatig vernieuwd worden – en een afwisselend programma van tijdelijke exposities kan je er als bezoeker kennismaken met de talrijke facetten van het stripverhaal. Kuifje en de Smurfen nemen je mee naar avonturenland, een wereld waar de creativiteit geen grenzen kent. Het uitzonderlijke art nouveau-gebouw van Victor Horta geeft een bezoek nog een extra dimensie. Het Stripmuseum is tegelijk een hommage aan de pioniers van het medium als een blik op het hedendaagse stripverhaal.

Manneken-Pis

Manneken Pis is een standbeeldje in het centrum van Brussel en stelt een plassend jongetje voor. Het 55,5 cm grote ventje op een sokkel is geplaatst aan de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat, niet ver van de Grote Markt. Het is uitgegroeid tot een van de beroemdste Belgische en Brusselse monumenten en een symbool/mascotte van de stad Brussel. Hij belichaamt het gevoel voor humor van de inwoners (de Zwanze) en hun onafhankelijke geest.

CHOCOLADEMUSEUM BRUSSEL

Het Museum van cacao en chocolade is een particulier museum in Brussel gewijd aan chocolade en cacaoproducten en hun geschiedenis in België en erbuiten.. Het museum werd gesticht in 1998 door Jo Draps, de dochter van Pierre Draps, die het chocolademerk Godiva stichtte.

MAURICE BÉJART HUIS

Bijna 30 jaar lang woonde Maurice Béjart, een van de voornaamste Franse choreografen, in dit pand waar hij zijn sporen en een rijkdom aan documenten naliet.

De permanente tentoonstelling 'Béjart Parcours Libre' biedt bezoekers de mogelijkheid om deze prachtige ruimte te ontdekken, evenals een selectie van documenten gerelateerd aan bepaalde balletten van Béjart (programma’s, affiches, handgeschreven teksten, originele tekeningen, foto’s, enzovoort).

BRUSSELS SIGHTSEEING – RODE BUSSEN

Welkom in het hart van Brussel. Het vertrekpunt van de twee lijnen van de « red busses » is aan het Centraal Station op enkele tientallen meter van Arcadi Café. De eerste stop van Lijn is gelegen aan de Keizerinlaan 54. Even verderop, ter hoogte van de Loxumstraat 6, is de halte 1 van Lijn 2 gelegen.